Solidariteit

Ik ben geen Charlie. De cartoons waren racistisch. Ze hebben niks te maken met de vrijheid van meningsuiting, maar alles met haatzaaierij en witte suprematie.

Ik ben solidair. Solidair met de burgers van Frankrijk. Maar ook: solidair met de Syriër, de Libiër, de Oekraïner en alle bewoners van de wereld!

Advertenties

4 gedachten over “Ik ben geen Charlie.

 1. De cartoons die ik gezien heb gingen over geloofsovertuiging, niet over ras. Racistisch kunnen ze dus moeilijk genoemd worden; hoogstes discriminerend. Verder vind ik het nogal onsmaakvol om iemand die je niet kent, en dood is, te betichten van racisme (Ahmet), tenzij je hier concrete bronnen over hebt? En dat je domme, smaakloze, discriminerende, haatdragende boodschappen -mag- verkondigen, is nu net -wel- vrijheid van meningsuiting. Of, ben je van mening dat we racisten moeten censureren, het debat mijden, en erop vertrouwen dat ze wel van gedacht veranderen als we ze als minderheidsgroep onderdrukken?

  Het is spijtig dat de terrechte oproep van je post tot solidariteit verloren gaat in een berg onzin.

  Like

  1. Wouter, islam of moslims behoren niet tot een ras, maar in een racistische wereld, in het bijzonder witte suprematie, worden moslims gecategoriseerd als een ‘ander’. Zie bv. de werken van de bekende Palestijnse intellectueel Edward Said. Anders gezegd, er worden raciale kenmerken en gedragingen toegeschreven aan groepen mensen (of religies), die in feite niet tot één ras behoren. In dit kader: de cartoons van Charlie Hebdo, waarin door Boko Haram ontvoerde zwangere Nigeriaanse meiden getypeerd worden als uitkeringstrekkers die kinderbijslag mislopen, zijn racistisch. Of de tekening waarin de zwarte bevolking van Frankrijk op stereotype wijze worden afgebeeld – naakt, grote rode lippen, onderdanig aan de witte man -, en naar verwezen wordt als ‘negres’, wat zowel ‘nikker’ als ‘negroïde’ kan betekenen; een hoogst beladen woord dus. Daarnaast, CH is al eerder veroordeeld geweest wegens anti-Semitisme. Kortom, ze zijn degelijk racistisch en zaaien haat.

   Ahmed maakte als agent deel uit van een racistisch systeem dat onevenredig de arme en gekleurde bevolking van Frankrijk onderdrukt. De Franse agenten staan bekend als de meest racistische in de westerse wereld. Hij mag dan goed van hart zijn geweest, dat neemt niet weg dat hij legitimiteit verleende aan een onrechtvaardig systeem. Sterker nog, als het er op aan zou komen dan zou hij geen moeite hebben om de Franse onderklasse verder te onderdrukken en uit te buiten, omdat hij ‘gewoon’ zijn taken uitvoerde. Dat is jammer, want, zoals ik in de volgende alinea ook aangeef, behoorde hij ook tot de interne kolonie van Frankrijk. In dat opzicht ‘ben’ ik Ahmed. Echter niet als Ahmed de agent. Op dat vlak stonden we tegenover elkaar.

   Ik ben van mening dat we één lijn moeten trekken. Of marginaliseren of toelaten. De vrijheid van meningsuiting wordt selectief toegepast, op een manier dat in het voordeel van de heersende klasse werkt. Zie bijvoorbeeld hier de Franse verdedigers van het ‘vrije woord’: http://www.theguardian.com/world/2006/may/29/france.arts

   Like

   1. Hey, bedankt voor de toelichting en nuancering.
    Met je laatste opmerking ben ik het al zeker eens; één lijn. Van artikels zoals je vermeld krijg ik ook steeds kippenvel. Let wel op, het gaat om een rechtzaak, geen veroordeling (e.g. heeft die rapper ook effectief een straf gekregen?). En het wetsvoorstel van Mach is akelig, maar, niet doorgevoerd (voor zovel ik weet…). Het toont -wel- aan dat er vaak nogal opportunistisch met “vrije meningsuiting” wordt omgegaan. Maar ik denk/hoop dat -voorlopig- de wetgeving nog wel (redelijk) gelijkmatig wordt toegepast.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s