De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft onlangs bekend gemaakt dat Ankara luchtsteun gaat leveren aan Syrische rebellen. Samen met het Obama regime zal Turkije deze operatie uitvoeren. Eerder probeerde het Erdogan regime om een bufferzone én no-fly-zone af te dwingen. Wat Ankara met dit beleid feitelijk poogt is het opbreken van Syrië.

tank

Uit onlangs vrijgekomen Noord-Amerikaanse documenten blijkt dat een soortgelijk streven de basis vormde voor Turkse steun aan de Islamitische Staat (IS of Daesh). Uit het inlichtingendocument blijkt dat het uitroepen van een “Salafist principality” in het oosten van Syrië exact is wat de oppositie – inclusief Turkije – wilde, met het volgende als doel: “to isolate the Syrian regime, which is considered the strategic depth of the Shia expansion (Iraq and Iran)”.

Het heeft er alle schijn van dat Ankara haar invloed in Syrië wilt vergroten door een ministaat gerund door de rebellen te steunen.

Bewijs hiervoor wordt gevonden in de gewapende groepen die gesteund worden door Ankara: Jaish al-Fatah, ofwel het Leger der Verovering. Deze alliantie wordt gedomineerd door takfiri doodseskaders, waaronder al-Qaida’s officiële tak in Syrië (Jabhat an-Nusra, die tevens is voortgekomen uit IS), Ahrar ash-Sham (die door Washington bestempeld is als een terroristische organisatie) en de Moslimbroederschap. De enige noemenswaardige ‘gematigde’ gewapende groep in de alliantie is Fursan al-Haq. Echter, zoals ik hier ook heb beargumenteerd, dienen ‘gematigde’ groepen slechts als een front om westerse hulp te legitimeren.

Sheher2

De Al-Qaida gelieerde milities die het Jaish al-Fatah opmaken willen niets anders dan hun eigen kalifaat stichten en zijn daar hard op weg naar toe. De takfiri alliantie heeft in de afgelopen maanden veel terrein winst weten te boeken. Dit offensief zou niet mogelijk zijn geweest zonder hulp van Ankara (en Riyadh én Washington). NU.nl berichtte het volgende over de Turkse steun bij dit offensief:

“De Verenigde Staten bekijken de ontwikkelingen naar alle waarschijnlijkheid met argusogen: onder de Syrische rebellen zijn veel jihadistische splintergroeperingen, waaronder het aan al-Qaeda gelinkte al-Nusra Front. “

Met andere woorden, Turkse, Saoedische en Noordamerikaanse hulp komt uit bij al-Qaida gelieerde milities in Syrië.

Ankara en Washington beweren Jaish al-Fatah enkel te helpen in strijd tegen Daesh. Oftewel, al-Qaida helpen tegen het ideologisch gelijkgestemde ISIS. Uit het eerdergenoemde inlichtingendocument blijkt daarnaast dat de IS niet altijd het doelwit is. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken laat in de Britse The Guardian vallen wie wél de echte opponent is:

“While the fight against [the Islamic State group] is prioritised, the [Syrian] regime must be also stopped.”

Hieruit volgt dat de luchtsteun aan Jaish al-Fatah eigenlijk bedoeld is om te helpen in strijd tegen een gemeenschappelijke vijand: de Syrische regering. Anders gezegd: mocht Turkije luchtsteun leveren aan de rebellengroep Jaish al-Fatah, dan is de kans groot dat die steun in het voordeel van al-Qaida in Syrië zal uitvallen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s